Pieni tuoksukauppa

Pieneen tuoksukauppaan


     Hennajauheen käyttö hiusvärinä
Päivitetty 6.9. 2010

Laita suojakäsineet käsiisi, sillä henna värjää ihoakin. Ota kulho ja kaada siihen hennajauhetta. Sekoita hennajauheeseen kylmää vettä, kunnes seos muistuttaa löysää puuroa. Pakasta seosta muutama tunti. Pakastaminen saa hennan solurakenteen rikki ja hennaväri vapautuu paremmin. Sulata seos - voit myös lämmittää sitä hieman mikrossa tai vesihauteessa.

Pue jälleen suojakäsineet. Lisää seosta joka puolelle hiuksia jakauksittain, painele mutaisenoloinen hiusmassa päänahkaa vasten, kääri pää hiusten päältä tuorekelmuun ja anna olla 3h.

Huuhtele pois runsaan hoitoaineen kera. Tuloksena on punainen väri, jonka sävy riippuu omasta hiusväristäsi ja -laadustasi. Väri on usein aluksi oranssinen, mutta parin päivän kuluessa se syvenee kauniiksi hennanpunaiseksi. Tummissa hiuksissa henna lähinnä lämmittää värisävyä ja punertava hehku näkyy auringonvalossa. Hyvälaatuinen henna peittää myös harmaat. Harmaista hiuksista tulee hennaamalla loistavan punaiset. Hennaa voidaan käyttää teollisten hiusvärien päälle. Huonokuntoisiin, esimerkiksi useasti vaalennettuihin hiuksiin henna tarttuu huonommin kuin käsittelemättömiin hiuksiin.

Hennan määrä: Yleensä 100g riittää, mutta pitkät ja paksut hiukset voivat vaatia jopa 300g hennaa (tai jopa enemmän), lyhyille hiuksille riittää 50g. Tarvittavan hennan määrä riippuu myös käytettävän seoksen paksuudesta ja värjäystavoista. Paksua puuroa kuluu enemmän kuin ohuempaa velliä. Toisaalta paksu puuro pysyy paremmin päässä, vellimäisempi seos tahtoo valua tuorekelmun alta. Jos hennaseosta jää yli, voit pakastaa sen.

Mitä useammin värjäät, sitä hehkuvampi punaväri hiuksiisi tulee. Etenkin auringonvalossa hennahiukset loistavat, auringonlaskun aikaan hennan hohde on suorastaan satumainen. Henna kerrostuu hiuksen pintaan, joten hius vahvistuu samalla, mutta kiharaan taipuva hius voi myös suoristua. Muutaman hennavärjäyksen jälkeen kannattaa keskittyä jatkossa värjäämään säännöllisesti juurikasvu ja antaa koko hiuksistolle hennahaude vasta sitten, kun hiusten värin hohto alkaa himmetä. Yleensä henna kyllä pysyy hyvin, mielestäni paremmin kuin kaupalliset punavärit.

Ensimmäinen hennauskerta voi olla sotkuista ja hankalan tuntuista. Varaa värjäykseen kunnolla aikaa ja rauhaa. Muutaman värjäyskerran jälkeen hennaus alkaa sujua ja on suorastaan miellyttävää puuhaa. Kaverista voi olla paljon apua hennan levittämisessä. Henna värjää myös ihoa, mattoa, seinää - valmistaudu siis suojaamalla kaikki pinnat värjäyspaikallasi. Jos hennaa roiskuu väärään paikkaan, pyyhi se heti pois, niin se ei ehdi värjätä. Kun olet saanut pään onnellisesti elmukelmupakettiin, niin voit mennä suihkuun (päätä varoen) ja pestä kaikki roiskeet iholta pois. Siivoa jälkesi, jottei mihinkään jää muhimaan värjäävä hennanokare - *kokemuksen syvällä rintaäänellä* ;) - pukeudu sitten vaikka kylpytakkiin ja rentoudu. Monien mielestä henna rentouttaa ja tuntuu kokonaisvaltaisesti hoitavalta.

Monet kampaajat eivät erityisemmin rakasta hennapäitä, koska henna vaikeuttaa teollisilla väriaineilla värjäämistä. Henna pysyy hyvin ja hennakuontaloa on vaikea muuttaa vaikkapa blondiksi. Sen sijaan ruskeaksi tai mustaksi hennahiuksia voi muuttaa indigon avulla.

Hyviä lisäohjeita ja kuvia löytyy osoitteesta http://www.hennaforhair.com/